De Beleving 
Ontmoeten op 't land


 

De Beleving is open op afspraak en bij specifieke evenementen. 


 

Bezoekadres: Winkelweg 61, 3896 LH Zeewolde

Telefoonnummer: +31 6 2014 9341

E-mailadresinfo@debelevingzeewolde.nl of info@debelevingzeewolde.com


 De boeren-eigenaren van De Beleving

De Beleving vertelt het bijzondere verhaal van vier pioniers uit de Flevopolder: Douwe, Piet, Jaco en Gerjan. Biologisch ‘boeren’ heeft lang in de schaduw gestaan van de gangbare landbouw. Gelukkig zit de biologische sector al een aantal jaren in de lift. Consumenten vinden het steeds belangrijker om niet alleen te weten waar hun producten vandaan komen maar ook hoe ze worden geproduceerd en met welke middelen. Duurzaam, eerlijk en heerlijk betekent dat alleen noodzakelijke en duurzame toevoegingen worden gehanteerd. Het succes voor deze boeren is samenwerken. Doordat ze allemaal een specialiteit hebben binnen de gewassenrotatie van de biologische landbouw, vullen ze elkaar perfect aan. Gewassenrotatie is in de biologische landbouw een stuk strenger dan bij gangbare landbouw: alle groenten zijn grofweg ingedeeld in 6 groepen die slechts eens in de 6 jaar op hetzelfde stukje grond mag worden geteeld.

Slim samenwerken

Normaal gesproken vraagt het behoorlijk wat expertise en kennis van veel verschillende gewassen én van veel verschillende markten, maar in de samenwerking nemen de boeren elk een deel op zich. Zo kunnen ze betere kwaliteit leveren, smaakvollere groenten produceren en ook nog eens tegen een scherpe prijs. Deze samenwerking maakt biologisch ineens een stuk minder ingewikkeld. Het is geen hogere wiskunde, maar het gezond verstand gebruiken en slim samenwerken.

De Beleving en de exploitatie

De boeren hebben een gemeenschappelijke ruimte gecreëerd waar hun gemeenschappelijke keukentafel staat. Aan die keukentafel wordt regelmatig koffie gedronken, een hapje gegeten en de laatste stand van zaken besproken. Deze keukentafel is inmiddels de stamtafel van De Beleving geworden. De boeren komen er om het verhaal van het land, van de producten en van hun medewerkers te vertellen. Hier kunt u meer leren over de biologische manier van telen, het zelf ervaren en uiteraard proeven. Dit verhaal vertellen ze graag aan mensen die hun eigen evenement bij ons willen organiseren en we helpen graag om hiermee een mooie invulling aan uw bijeenkomst te geven.

De Beleving beschikt over een professionele keuken die wordt gerund door Erik. Naast het verhaal van onze teelt en het plukken, kunt u bij De Beleving met o.a. onze ingrediënten leren koken en kunt u bij uw evenement heerlijk lunchen of dineren. Daarnaast zorgt Erik ervoor dat elk evenement op rolletjes verloopt. 

Erik heeft een carrière-switch gemaakt en is zijn hart en passie achterna gegaan. Hij vindt het mooi om met eerlijke en goede producten iets bijzonders te maken en daar zijn gasten mee te verrassen. Ook is hij gepassioneerd om kennis over het koken over te brengen. Hij laat zien hoe je relatief eenvoudig met goede producten zelf heerlijke gerechten kunt maken. De exploitatie van De Beleving is in handen van Erik met zijn bedrijf Kook & Beleef en afspraken over bijeenkomsten met uiteenlopende mogelijkheden kun je met hem maken.

 

Bijzondere samenwerkingen

De Beleving werkt veel samen met andere partijen in de regio omdat je samen nu eenmaal meer bereikt dan alleen. En er is zoveel moois te ontdekken in de Flevopolder! Een aantal van onze partners zijn:

Onze boeren-eigenaren zijn hier te vinden:

 

Andere partners: 

 


 

 

 

 


 


Vattenfall – Nuon is eigenaar van het Prinses Alexia Windmolenpark – de Zuidlob, waar zich ook één van de eerste oplaadstations bevindt. De Beleving bevindt zich midden in het windmolenpark en ‘achter in onze tuin’ staat een grote windmolen waar groene energie wordt opgewekt. Groene energie is net als biologische landbouw een sleutel tot een duurzame toekomst. We vertellen je graag het ontstaansverhaal.

Zeewolde heeft als dorp een hoop te bieden. Er is op toeristisch-recreatief gebied een ruim aanbod in de omgeving. Door samen te werken, proberen we de duurzame kant van Zeewolde meer op de kaart te zetten. Een Eco-Safari is met Puur Zeewolde en Staatsbosbeheer mooi te combineren met een bezoek aan De Beleving, maar er zijn nog veel meer activiteiten te beleven.

Staatsbosbeheer beheert het bijzondere natuurgebied Horsterwold met daarin de Stille Kern op nog geen 500 meter afstand van De Beleving. Natuur en biologische landbouw gaan hand in hand en vullen elkaar prachtig aan. Tijdens verschillende excursies kunnen de boswachters hier meer over vertellen.

Een initiatief van drie enthousiaste boerinnen: pop-up streekdiners organiseren met regionale producenten. Onlangs heeft het pop-up streekdiner (met 50 lokale streek ingrediënten) plaatsgevonden in De Beleving en een volgende wordt binnenkort verwacht. Hou hun website in de gaten.

Waar kunst, kunstzinnige producten, ambacht en lekkernijen elkaar ontmoeten. Acht ondernemers vertellen over hun passie en exposeren hun kunsten onder het genot van een drankje en een hapje. Via ‘info’ op hun site kunt u zien wanneer de volgende ‘8 keer zó bijzonder’ zal plaatsvinden.


De leukste weetjes en lekkere recepten over bietjes vindt je hier.